Köttbullar kan man enkelt göra själv med detta recept. Riktigt gott med sås till och kokt potatis!
Tid: 45 min
4 portioner
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Ingredienser:
- 500 g blandfärs
- eller nötfärs
- 1 dl ströbröd
- 1.5 dl mjölk
- 1.5 tsk salt
- 1.5 krm malen svartpeppar
- 1 st ägg
- 2 msk hackad gul lök stekt eller rå
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå minst 10 minuter för att svälla.
Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda ordentligt. Tillsätt peppar, ägg och lök och rör om så att det blandas ordentligt. (Blanda dock inte för länge för då kan smeten bli "seg".)
Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken. Rullar färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.
Sätt på en stekpanna, lägg i matfettet och låt det bli ljusbrunt. Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan. Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek. Lägg upp köttbullarna på ett fat. Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar