3-4 dl vetemjöl special
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken
till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är
upplöst. Tillsätt resten av mjölken, oljan (som ska vara rumsvarm - värm
den annars tillsammans med mjölken), salt och socker. Rör om.
Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att
arbeta ihop degen. Tillsätt kruskakli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till
sist vetemjölet. Idealiskt är att arbeta degen ca 5 min med maskin tills
det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö
över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela
sedan degen i två delar. Dela sedan varje degdel i 12 små degkluttar som
du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter eller varmluftsugn i 200°C i 12-15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar