onsdag 7 november 2012

pepparkaksdeg

Ingredienser
3 1/2 dl sirap
2 1/4 dl socker
300 g smör
850 g vetemjöl
3 ägg
1-2 msk kanel
1-2 msk nejlikor
1-2 msk ingefära
5 g bikarbonat













Gör så här

1. Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret i bitar och låt smälta. Låt massan kallna.
 

2. Rör ner ägg, kanel, nejlikor och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner, lite i taget. Låt degen stå kallt, gärna till nästa dag.
 

3. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på ett lätt mjölat bord. gör figurer med lämplig form flytta sedan försiktigt över dom till en ugnstålig plåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt kallna helt

Tips 
Ibland om plåten är äldre och fastnar lätt kan man stryka på ett tunt lager smält smör som underlättar att få loss dom sedan

1 kommentar: