ca 50st
Saffransdeg:
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 150 g smör
- eller 150 g margarin
- 5 dl mjölk
- 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
- 1 st ägg
- 1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
- 0.5 tsk salt
- 1.5-3 dl strösocker
- ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
- 1 st ägg
Garnering:
- ca 1 dl russin
Gör så här
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
- Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
- Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
- Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar