Kanelbullar
- Tillagningstid: Över 60 min
- Portioner: 20 st
Ingredienser
-
1/2 paket jäst
-
50 g smör eller margarin
-
3 dl mjölk
-
1/2 dl socker
-
1 krm salt
-
8 dl vetemjöl
Fyllning
-
50 g smör eller margarin
-
2 tsk malen kanel
-
1/2 dl socker
Pensling
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en
skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt
mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över
jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt
vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand
eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa
övertäckt ca 30 min.
- Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp
degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut
degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop
från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med
snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med
uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i
ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de
packas i påse eller burk med lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar