God klassisk maträtt som är enkel
att göra men kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en
timme. Annars ett recept som inte kräver någon större arbetsinsats.
Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
4 portioner
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Ingredienser:
- 400 g blandfärs
- 0.75 dl ströbröd
- 2 dl mjölk eller vatten
- 1.25 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk riven eller finhackad gul lök
- 1 st ägg
- alternativ lägg bacon runt som bild visar
Brunsås:
- Steksky från köttfärslimpan
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 2 msk soja
- ev. salt
2 ½ dl vatten
½ kött buljong
2msk ideal mjöl/vetemjöl
½ msk soja
ev salt
alt grädde
-----------------------------------
Gör så här
häll i mjölet i en kastrull med kallt vatten
och smula ner buljongen och vispa noga
sätt på plattan (max)
när det kokar vispa noga så det inte bränns
låt koka i 2-3min
innan du lyfter av häll i soja och lite grädde smaka av om salt behövs.
-------------------------------------------------------------
Gör så här:
Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken/vattnet. Låt stå och svälla ca 10 min.
Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen tills den är ordentligt blandad men inte längre än så för då kan färsen bli torr.
Smörj en ugnssäker form med kanter.
Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett ovanpå.
Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter.
Låt köttfärslimpan vila några minuter innan den skivas upp.
Om du vill servera med brunsås: Vispa ut mjölet i lite av spadet. Späd med resten av spadet och mjölken. Tillsätt soja. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp och puttra några minuter.
Servera gärna med kokt potatis sky eller brunsås, lingonsylt
Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen tills den är ordentligt blandad men inte längre än så för då kan färsen bli torr.
Smörj en ugnssäker form med kanter.
Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett ovanpå.
Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter.
Låt köttfärslimpan vila några minuter innan den skivas upp.
Om du vill servera med brunsås: Vispa ut mjölet i lite av spadet. Späd med resten av spadet och mjölken. Tillsätt soja. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp och puttra några minuter.
Servera gärna med kokt potatis sky eller brunsås, lingonsylt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar