onsdag 2 maj 2012

Äggost 1500tals recept

Ingredienser


6ägg
3liter mjöl 3%
½ liter filmjölk
1dl socker

(sylt bär vid servering)

Så här gör du

  1. vispa upp äggen i en tjockbottnad kastrull, häll i mjölk och filmjölk och låt blandningen sakta värmas under ständig omrörning till den skär sig, Den får absolut inte koka.
  2. Ta grytan from värmen och låt stå med lock på i cirka 10 minuter tills ostmassan skilt sig från vasslan ta upp 1/3 av massan med en hålslev och pressa ner den i form med hål så att vasslan kan rinna av, Det går utmärkt med ett durkslag.

  3. Strö på hälften av sockret och lägg på 1/3 massa till, Avsluta med resten av sockret och ostmassan.Pressa så att det inte uppstår någon hålighet. Ställ äggosten kallt i minst 1 dygn så att alla vassla rinner av.


     
  4.  Stjälp upp osten på ett serveringsfat Servera med bär eller sylt 

Använder man en riktig form för detta kan det blir riktigt vackert se bild,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar